Historien upprepar sig

Det var tyvärr ett tag sedan jag skrev något här, men mitt fortsatta engagemang i rovdjursdebatten och på senare tid även debatten om invandringsfrågor, främlingsfientlighet, rasism m.m. har tyvärr satt käppar i hjulet för min släktforskning t.v.

Något jag förundras över är att vi i Sverige har fått en sådan hård debatton mot inkommande flyktingar och övriga migranter att vi inte ens har råd att ta emot en liten bråkdel av alla de som flyr från krig och elände.

Därtill ett parti i Sveriges Riksdag som kallar sig Sverigevänliga, men när det kommer till kritan förtalar Sverige genom att dela ut flygblad i "Svenska folkets namn". Detta samtidigt som nästan 4000 flyktingar drunknade i Medelhavet utanför den grekiska ön Lesbos.

Detta parti hyllar dessutom länder som Ungern och Polen vars medielagar har rent diktatoriska drag.

Nåväl, låt oss tänka tillbaka på den tid när vi svenskar utvandrade/flydde från den tidens auktoritära kyrka och fattigdom hemma i Sverige till det "Stora landet i väster", en resa på flera hundra mil över havet. Hur skulle vi reagera idag om det som då inte var fred här utan fullt inbördeskrig mellan olika grupper. Nog skulle vi väl försöka komma undan till det land vi trodde vi hade bäst chans att klara oss utan förföljelse för vårt ursprung, religion eller politiska åsikter?

Nåja, detta var väl inte så mycket om släkt- och hembygdsforskning men något vi har gjort i alla tider är att dels migrera dels att sprida skvaller och fördomar.

Tyvärr känns det lite grann som om 1930-talets spöke håller på att komma fram ur garderoben oavsett om ett parti kallar sin regelbundna sammankomst för Partidagar (NSDAP) eller Landsdagar (SD).

20 jan 2016

Comments powered by Disqus